fbpx

Kaip greitai galima gauti vairavimo teises?

Per kiek laiko galima išsilaikyti teises?

Vairavimo teisių laikymas, kaip pats procesas, gali trukti nuo savaitės iki kelių mėnesių ar net metų laiko, priklausomai nuo kategorijos, kurią norite įgyti bei Jūsų paties ryžto ir užsispyrimo mokslus baigti kaip galima greičiau. Vairuotojo pažymėjimo laikymas vairavimo mokykloje yra procesas, analogiškas bet kuriam kitam mokymuisi, pavyzdžiui, universitete, mokykloje ar kolegijoje – yra mokymosi temos, kurias turite išklausyti teoriniuose užsiėmimuose (jeigu mokotės ne eksternu) bei temos, skirtos praktinėms vairavimo pamokoms atlikti, pavyzdžiui, „Automobilio statymas įstrižai” arba „Važiavimas vienpusio eismo keliuose” ir pan. Tad į klausimą „Kaip greitai galėsiu baigti mokymus vairavimo mokykloje?” atsakymas vienas – taip greitai, kaip pasistengsite, tačiau ne greičiau, nei leidžia nustatyta tvarka.

Kiek laiko užtrunka vairavimo kursų išklausymas dar priklauso ir nuo to, kokį mokymosi metodą pasirinksite – savarankiškai (eksternu) ar pilno kurso išklausymą (su teorija) vairavimo mokykloje. Pastarasis vis dar yra populiariausias ateinančiųjų mokytis vairuotojų tarpe. Žinoma, svarbu paminėti ir tai, kad ne visas kategorijas galima mokytis eksternu, pavyzdžiui C kategorija, tad šios kategorijos įgijimas, net ir su didžiausiomis pastangomis, negali būti paspartintas.

Kiek laiko trunka vairavimo kursai?

Populiariausi B kategorijos kursai įprastai trunka nuo mėnesio iki dviejų. Per šį laikotarpį būsimas vairuotojas išklauso teorijos kursą, atlieka privalomą praktinį 15 vairavimo pamokų mokymą, jeigu reikia – tobulina vairavimo įgūdžius papildomose vairavimo pamokose. Galiausiai – išlaiko teorijos bei praktinio vairavimo įskaitas. Tai yra didžiausias nueitas kelias link vairavimo teisių gavimo.

Po to seka teorijos žinių patikrinimo bei praktinis egzaminas VĮ „Regitra”. Teorijos egzaminui vietą radote jau po savaitės? Šaunu! Tačiau nenustebkite, jeigu, pavyzdžiui, Šiaulių mieste esančioje VĮ „Regitra”, praktiniam egzaminui vietą rasite tik po kelių savaičių. Kuo šiltesnis metų laikotarpis, tuo mažiau yra vietų laikyti praktinį egzaminą.

Tęsiant apie B kategorijos kursus, verta daugiau pasidomėti, kuo skiriasi mokymasis su grupe bei eksternu. Dažnu atveju, pasirinkdami pastarąjį būdą, galite sutaupyti net iki 2 savaičių mokymosi trukmės, jeigu į vairavimo mokyklą atvykstate jau su išlaikytu teorijos egzaminu Regitroje.

Sezoniniai A (A2, A1) kursai trunka trumpiau, nei B kategorija, kadangi pravažiavimų kiekis yra net tris kartus mažesnis. Motociklo vairavimo teisių laikymas eksternu yra dažniausiai pasirenkamas mokymosi būdas, kadangi įprastai būsimi motociklininkai jau turi sukaupę teorijos žinių bagažą, kuomet mokėsi B kategoriją, tad viso teorijos kurso iš naujo kartoti vairavimo mokykloje – nesirenka.

Kaip greitai galite gauti motociklo vairuotojo teises? Minimaliai – per savaitę, maksimaliai – per mėnesį ir ilgiau. Toks didelis kursų trukmės skirtumas yra lemiamas keleto faktorių:

  • jeigu mokotės sezono pradžioje (kovą-balandį), kursus baigsite greičiau, kadangi daugelis laukia šiltų orų mokymams. Pats sezono pikas prasideda gegužės-rugpjūčio mėnesiais. Tuomet visos vairavimo mokyklos turi dideles norinčiųjų mokytis vairuoti motociklą eiles, tad atlikus pirmąjį pravažiavimą, antrojo gali tekti laukti net savaitę.

JAGO vairavimo mokykloje praktinėms vairavimo pamokoms mokiniai registruojasi per mobilią programėlę Timespex, todėl visi randa patogų laiką pas vairavimo instruktorių. Jeigu mokinys atšaukia praktinę vairavimo pamoką, jau po sekundės šis laikas tampa matomas kitiems mokiniams. 

  • jeigu neišlaikote praktinės galutinės įskaitos su paskutiniuoju pravažiavimu, tuomet turite dar šiek tiek pasitobulinti vairavimo įgūdžius papildomose vairavimo pamokose ir vėl bandyti laikyti įskaitą. Įskaitos metu atliekami analogiški pratimai, kaip ir Regitros egzamine, todėl ir kritinių bei nekritinių klaidų fiksavimas vairavimo mokykloje įskaitos metu yra analogiškas Regitrai.
  • jeigu Regitroje neišlaikėte vairavimo egzamino, o egzaminavimo sezonas baigėsi, susitikti su egzaminuotoju teks tik kitais metais. Siekiant išvengti tokio ilgo vairuotojo teisių laikymo, rekomenduojame vairavimo kursus mokykloje pradėti kuo anksčiau, jog spėtumėte tą patį sezoną laikyti egzaminą Regitroje du kartus, nepavykus išlaikyti egzamino iš pirmo karto.
  • didelės norinčiųjų laikyti egzaminą eilės VĮ „Regitra” padaliniuose. Jeigu planuojate laikyti egzaminą tame pačiame mieste, kuriame mokėtės vairuoti, pavyzdžiui, Šiauliuose, nenustebkite, jeigu išlaikius vairavimo įskaitą vairavimo mokykloje, Regitroje vietos gali tekti palaukti iki mėnesio. Nepamirškite, kad didžiuosiuose miestuose egzaminus taipogi laiko ir rajonų gyventojai, kurie prailgina egzaminų datas.

C, CE kategorijų vairavimo kursai, kurie dažniausiai laikomi su perspektyva tapti profesionaliu vairuotoju, įprastai trunka nuo mėnesio iki dviejų. Šios kategorijos vairuotojo pažymėjimo laikymas skiriasi nuo A ar B kategorijų, nes jos negalima mokytis eksternu. Didelis privalumas yra tai, kad tuo pačiu metu, kuomet mokotės teoriją, galite nieko nelaukdami pradėti ir praktines vairavimo pamokas, kas žymiai sutrumpina mokymosi laiką. Beje, šios kategorijos egzaminui laikyti vietą Regitroje rasite greičiau, nei bet kuriai kitai kategorijai, kadangi egzaminą laikančiųjų skaičius su sunkvežimiu yra nedidelis.

Kiek laiko trunka vairavimo egzaminas?

Kiek laiko užtrunka vairavimo egzaminas Regitroje dažniausiai priklauso nuo Jūsų. Kaip tai? Jeigu vos pradėję važiuoti užgesite arba nuversite gairelę – egzaminas neišlaikytas. Kartais pats egzaminas gali trukti vos 10 minučių! Žinoma, nepamirškite, kad net jeigu ir padarėte kritinių arba nekritinių klaidų, dėl ko egzaminas buvo neišlaikytas dar neišvažiavus iš aikštelės, jūs vis tiek galite važiuoti į miestą tęsti egzaminą ir išnaudoti egzaminui skirtą laiką, tuo pačiu pasitobulindami vairavimo įgūdžius. Įprastai egzaminas Regitroje trunka 45 minutes.

Kiekvienos kategorijos praktinio vairavimo egzamino pradžioje egzaminuotojas pateiks jums 3 praktikos egzamino klausimus, skirtus atitinkamai kategorijai. Neteisingai arba ne pilnai atsakius nors į vieną iš jų – fiksuojama pirmoji egzamino klaida. Laikotarpis, kuomet atsakinėjate į klausimus, skaičiuojasi į bendras 45 minutes.

Vėliau seka vairavimo manevrų patikrinimas aikštelėje (A, A2, A1, C, CE, D kat.), kuomet jūsų vairavimo įgūdžiai vertinami remiantis standartizuotais vertinimo kriterijais. Sėkmingai atlikus manevrus aikštelėje – egzaminas tęsiamas mieste, realiame eisme, kur užtruksite ne mažiau kaip 25 minutes (priklausomai nuo transporto priemonės kategorijos).

Po kiek laiko galima laikyti vairavimo egzaminą vėl, jeigu iš pirmo karto išlaikyti nepavyko?

Vairavimo teisių laikymas užtrunka, jeigu egzamino neišlaikėte iš pirmo karto. Visgi, jeigu taip nutiko, pakartotinai laikyti egzaminą galėsite ne anksčiau kaip po septynių kalendorinių dienų nuo egzamino laikymo dienos. Šis laikotarpis yra optimalus ir skirtas tam, jog iki sekančio egzamino laikymo galėtumėte pasitobulinti vairavimo įgūdžius vairavimo mokykloje. Pastebėsime, jog A kategorijos egzamino perlaikymui ankstyvą datą rasti bus sudėtingiau, kadangi sezono metu, kaip ir minėjome aukščiau, dėl didelio egzaminuojamųjų kiekio, gali tekti perlaikymo palaukti net 3 savaites.

Jeigu egzamino neišlaikėte, o stresas nugalėjo Jus, ko pasekoje neatsimenate, kur ir kokias klaidas egzaminuotojas išvardino, rekomenduotina grįžus namo susigeneruoti Egzamino protokolą, kuriame matysite, kokias klaidas užfiksavo egzamino vertintojas. Nepamirškite pasitobulinti įgūdžius vairavimo mokykloje, kadangi net ir kelios dienos nevairuojant mokomosios transporto priemonės daro didelę įtaką egzamino neišlaikymui ir antrąjį kartą.

Per kiek laiko yra pagaminamos vairuotojo teisės?

Nuo tos dienos, kuomet išlaikote egzaminą ir užsisakote vairuotojo pažymėjimą, jo gamyba gali užtrukti vieną, tris arba iki dešimt darbo dienų (nuo pasirinktos trukmės priklauso ir vairuotojo pažymėjimo gamybos kaina).

Ar galima vairuoti kol gaminamas vairuotojo pažymėjimas? Deja, tačiau spausti akseleratoriaus pedalą ir savarankiškai judėti gatvėmis galėsite tik tada, kai rankose turėsite „šviežiai iškeptą” vairuotojo pažymėjimą. Kitaip tariant, sėsti prie vairo galėsite tik tada, kai šis dokumentas „Regitra” sistemoje bus paskelbtas galiojančiu.


Jus taip pat gali sudominti straipsniai:

Regitros egzaminas – teorija ir praktika: ką reikia žinoti?

C, CE kategorijų egzaminas aikštelėje

Kaip išlaikyti praktikos egzaminą iš pirmo karto? 

Kada geriausias metas pradėti mokytis vairuoti? 

Registracija į kursus